Managementul deșeurilor – o privire de ansamblu

Managementul deșeurilor: Ce înseamnă și care este impactul său?

Managementul deșeurilor include un lanț de procese, care are ca obiectiv final transformarea deșeurilor în resurse. Totodată, acesta include colectarea, depozitarea, transportarea, tratarea, reciclarea deșeurilor și, în definitiv, valorificarea acestora.

La nivel macro, managementul deșeurilor ne impactează pe noi toți – de la cetățeni la fabrici și business-uri locale, firme de salubrizare, centre de reciclare, instituții ale statului și, nu în ultimul rând, producători și distribuitori de soluții de gestionare a deșeurilor.

Printre beneficiile unui management eficient și responsabil al deșeurilor se numără protecția mediului înconjurător și menținerea sănătății planetei în parametri normali, cu impact direct asupra bunăstării fizice și psihice a vieții oamenilor. Mai puțin evident este faptul că reciclarea aduce profit organizațiilor, stimulează creșterea economică și creează noi locuri de muncă.

De ce este important ca toți producătorii de deșeuri să aibă un plan de management al deșeurilor?

În martie 2020, Comisia Europeană a prezentat un plan de acțiune pentru economia circulară (reducere-reparație/ reutilizare-reciclare), lansând ulterior o serie de propuneri și reguli, inclusiv amenzi pentru nerespectarea acestora. Începând cu ianuarie 2021 a intrat în vigoare o taxă de 800 €/ tona de plastic nereciclat.

În România, legislația prevede reglementări atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice producătoare de deșeuri. Conform OUG92/2021, producătorii de deșeuri sunt obligați să realizeze colectarea selectivă, să dețină spații special amenajate pentru depozitarea deșeurilor și să ia măsurile necesare pentru reutilizarea și reciclarea acestora: compactare și transport către centre de reciclare sau contractarea unui furnizor care să preia aceste sarcini. Pentru persoanele juridice care nu respectă aceste reguli se aplică amenzi cu sume cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei. Mai mult, pentru abandonarea sau incinerarea deșeurilor, entitățile juridice riscă amenzi de la 50.000 la 70.000 de lei.

Protocoalele de urmat și alegerea utilajelor și a echipamentelor potrivite depind și de tipul deșeurilor produse sau manipulate.

Clasificarea deșeurilor

  • Deșeuri nepericuloase și deșeuri periculoase (de exemplu: explozive, oxidante, inflamabile, cancerigene, infecțioase, ecotoxice, etc.).
  • Deșeuri solide, lichide, gazoase sau cu diverse proprietăți (de exemplu: radioactive).
  • În funcție de sursa deșeurilor: ambalaje și deșeuri de ambalaje (de exemplu: hârtie și carton, materiale plastice, lemn, sticlă, materiale compozite, materiale textile, metalice), deșeuri agricole, deșeuri municipale (deșeuri menajere și deșeuri asimilabile, provenite din comerț, industrie și instituții), deșeuri industriale (petrol și gaze, lemn, textile, metale, etc.), deșeuri din construcții și demolări, deșeuri din exploatarea minelor, deșeuri din procese chimice organice și anorganice, deșeuri sanitare, deșeuri nespecificate (de la echipamente electrice şi electronice la vehicule scoase din uz) și așa mai departe.

*O clasificare completă a deșeurilor poate fi consultată aici.

Etape și tipuri de echipamente utilizate în managementul deșeurilor

  1. Precolectarea selectivă și colectarea. Precolectarea se realizează cu ajutorul coșurilor de gunoi, pubelelor (pentru deșeurile menajere) și containerelor zincate sau din plastic (pentru deșeurile stradale și cele produse de agenții economici). În ultimii ani, au devenit din ce în ce mai accesibile coșurile de gunoi inteligente, pentru precolectarea selectivă a cartoanelor, hârtiilor, sticlelor, PET-urilor și a ambalajelor din plastic. Coșurile de gunoi inteligente pot detecta cu ajutorul senzorilor tipul de ambalaj, fumul sau chiar nivelul de umplere, monitoriza digital și, în final, recompensa utilizatorii. Colectarea propriu-zisă a deșeurilor este realizată de firme specializate, care dispun de autospeciale prevăzute cu instalație de ridicat sau tractat containerele.
  2. Transportarea. Transportul deşeurilor pe distanțe mici este realizat cu maşini specializate. Ideal ar fi să aibă un sistem închis sau containere închise pentru o cât mai bunǎ protecţie a sǎnǎtǎţii publice şi a mediului. Transportul deșeurilor pe distanțe lungi se poate face pe cale rutieră, feroviară sau navală și implică, în prealabil, din rațiuni de spațiu și costuri, compactarea deșeurilor cu ajutorul preselor de balotat.
  3. Depozitarea. Se realizează în spații amenajate special. Ideal ar fi ca în acestea să existe prese de balotat verticale, care ocupă mai puțin spațiu în comparație cu cele orizontale (tip canal), pentru a compacta deșeurile în baloți ușor de manipulat, depozitat și transportat. Prescontainerele sunt echipamente care servesc la depozitarea și compactarea eficientă și rapidă a deșeurilor. Acestea pot fi staționare și mobile, fiind compatibile cu orice sistem de transport. Modalitățile de alimentare ale prescontainerelor sunt multiple: alimentare din interior, pâlnii de alimentare speciale, pâlnii pentru nivele multiple, sistem de alimentare prin ventilație.
  4. Tratarea. În funcție de tipul deșeului, se poate merge pe tratarea prin metode mecanice, metode fizico-chimice, metode biologice sau metode termice. De exemplu, din deșeurile municipale se poate obține combustibil, iar echipamentele pentru obținerea de CDD pot include: presă de balotat foarfecă, tocător secundar, separator de fracțiuni grele și ușoare.
  5. Reciclarea deșeurilor și valorificarea lor. Reciclarea presupune operații de prelucrare a deșeurilor și transformarea lor în noi produse, materii prime, substanțe care pot fi folosite ori în scopul predefinit, ori în scop diferit. Centrele de reciclare pot utiliza stații pentru sortarea și tratarea deșeurilor (automate, semiautomate sau manuale), cu desfăcător de baloți, separatoare balistice/ optice, benzi transportoare, tocătoare, ghilotine tip foarfecă, prese de balotat, dar și alte utilaje.

AD STIL EQUIPMENTS: Partenerul sustenabil pentru un mâine mai verde

Dacă vrei să îți gestionezi mai bine deșeurile sau chiar să creezi o linie de reciclare, AD STIL EQUIPMENTS este partenerul potrivit. Pentru a veni în sprijinul businessului tău este nevoie să știm în ce industrie activezi, care este volumul și tipul de deșeuri pe care vrei să îl gestionezi, iar noi îți oferim consultanță specializată și recomandări de utilaje, aplicate pe nevoile tale.

Utilajele AD STIL EQUIPMENTS pot procesa atât volume mici și medii, cât și volume mari și foarte mari de deșeuri și își găsesc utilitatea în magazine convenționale, stații de benzină, hoteluri, restaurante, supermarketuri-hypermarketuri, depozite logistice, fabrici mari, stații de reciclare multi-produs și companii de utilități publice.

Prin AD STIL EQUIPMENTS, beneficiezi de consultanță gratuită în alegerea echipamentelor și sistemelor potrivite, servicii de instalare, instruirea personalului de deservire a echipamentelor, service în garanție și service post-garanție.

Activăm de peste 10 ani în domeniul colectării și compactării deșeurilor. Sediul firmei și punctul de lucru principal este în Bacău și suntem prezenți atât pe plan național, cât și internațional, oferind spre vânzare sau închiriere o gamă variată de utilaje:

♻️ Prese de balotat carton, PET-uri, materiale plastice, doze de aluminiu, hârtie, textile, deșeuri alimentare, metale feroase și neferoase. Prese orizontale automate și semi-automate. Prese verticale.

♻️ Compactoare mobile și staționare pentru colectarea selectivă și presarea deșeurilor menajere și a materialelor reciclabile.

♻️ Containere și eurocontainere destinate transportului deșeurilor municipale, industriale grele sau pentru depozitarea substanțelor chimice cu risc de inflamare.

♻️ Coșuri de gunoi inteligente pentru deșeurile stradale și unități/ stații de colectare selectivă cu monitorizare online.

♻️ Prese de brichetat polistiren și doze.

♻️ Prese pentru aplicații speciale (concasor sticle, prese pneuri, butoaie, filtre ulei, pubele, deșeuri agricole, plastic dur).

♻️ Benzi transportoare pentru plastic, carton, hârtie, furaje, deșeuri metalice. Benzi din plăci de oțel, plăci metalice sau cauciuc ranforsat. Ideale pentru fabrici, firme de salubrizare și centre de reciclare.

♻️ Mașini de ambalat furaje. Prese de balotat fân, paie, lucernă.

Pentru mai multe informații, consultanții noștri vă stau cu drag la dispoziție!

📱(+0745) 086 123    📧 office@mbtro.com

Condiții comerciale

Facturarea se face din comunitate, nefiind purtătoare de TVA. Oferta de preț poate suferi modificări dacă apar elemente noi la stabilirea detaliilor tehnice finale, neprevăzute la momentul semnării contractului.

Detalii
Garanție

Echipamentele sunt însoțite de verificarea TÜV, alături de certificatul de conformitate.

Detalii
Închiriere echipamente

AD STIL Equipments oferă spre închiriere atât prese de balotat – orizontale semi-automate/ automante și verticale – cât și prescontainere de la 16 la 24 mc. Echipamentele sunt noi, în conformitate cu normele europene, sau second-hand, recondiționate și verificate din punct de vedere tehnic.

Detalii
Service și mentenanță

Specializare pe trei paliere: electric, hidraulic și mecanic. Intervențiile service se realizează în locațiile de amplasament ale utilajelor, prin intermediul autoturismelor tip van echipate cu toată infrastructura necesară.

Detalii
×

Să identificăm utilajul
de care aveți nevoie

Numele companiei

Tip de oferta:

Ce tipuri de materiale urmează să fie balotate?

Cât material urmează să fie procesat? (t/lună, kg/oră)

În câte schimburi se lucrează?

Ce tip de utilaj doriți să achiziționați?

Contact Info

Telefon

(+0745) 086 123

Email

office@mbtro.com

Adresa

Strada Abatorului, Nicolae Balcescu / Bacău 607355, România